Heb je last van obstipatie na het stoppen met roken? Oftewel: kun je een paar dagen niet poepen en is je ontlasting keihard?
Veel van mijn cliënten kampen met dit vervelende – en vaak pijnlijke – probleem. In dit artikel geef ik uitleg over obstipatie na het stoppen met roken en wat je zelf kunt doen om de boel weer soepel te laten verlopen 💩
Waarom krijg je verstopping van je darmen na het stoppen met roken?
Nicotine heeft een stimulerend effect op je darmen. Het versnelt de darmbewegingen en houdt de boel actief. Als je stopt met roken, valt die stimulans weg en kunnen je darmen trager gaan werken. Dit kan zorgen voor harde ontlasting, minder aandrang en soms zelfs een opgeblazen gevoel.
Geen paniek!
Dit ontlastingsprobleem is tijdelijk. Binnen een paar weken past je lichaam zich aan en gaan je darmen weer normaal functioneren. Tot die tijd kun je zelf je spijsvertering een zetje geven (uhm, niet letterlijk natuurlijk 😝).
7 tips om je stoelgang weer op gang te helpen
1. Drink voldoende water
Je darmen hebben vocht nodig om soepel te blijven werken. Drink daarom minstens 1,5 tot 2 liter water per dag. Begin je ochtend met een groot glas lauw water om je darmen meteen te activeren. Lauw water heeft een ontspannend effect op de spieren in je maag en darmen. Dit kan helpen als je darmen wat traag zijn, zeker na het stoppen met roken.
Koud water kan een schokkend effect hebben op je spijsverteringsstelsel, vooral in de ochtend. Het kan je darmen eerder laten samentrekken dan ontspannen, waardoor het niet goed is bij obstipatie.
Je kunt ook theedrinken. Lees hieronder welke thee geschikt is en welke niet.
2. Kruidenthee in plaats van lauw water
🍵 Kruidenthee is een prima alternatief, vooral:
– Venkelthee – werkt kalmerend en helpt bij gasvorming
– Gemberthee – stimuleert de spijsvertering
– Kamille- of muntthee – ontspant de darmen
– Warm water met citroen – stimuleert de lever en darmen
Gewone zwarte of groene thee bevatten cafeïne en kunnen vocht afdrijven, wat soms averechts werkt bij obstipatie. Maar één kopje kan geen kwaad.
Pas op voor laxerende thee
Koffie werkt bij veel mensen als een natuurlijke stoelgangversneller. Maar ook kruidenthee, zoals venkelthee, kan helpen om je darmen te ondersteunen.
Je darmen kunnen lui worden van stimulerende laxeermiddelen, zoals senna of bisacodyl, die de darmspieren kunstmatig prikkelen om samen te trekken.
Als je deze middelen regelmatig gebruikt, kom je in een cirkeltje terecht. En het laatste wat je wil is een nieuwe verslaving: aan laxerende middeltjes 😅
3. Eet vezelrijk voedsel om je ontlasting zachter te maken
Vezels zorgen ervoor dat je ontlasting zachter en makkelijker uit te scheiden is. Zorg voor genoeg vezels in je voeding door te kiezen voor:
🍏 Fruit
(Gedroogde) pruimen of vijgen, kiwi’s, appels, peren, frambozen, bramen en bosbessen.
Eet fruit altijd met schil voor extra vezels.
🥬 Groenten waar je darmen blij van worden
Spinazie en andere bladgroenten, wortelen, broccoli, zoete aardappel.
🥜 Vezelrijke granen, zaden en noten
Lijnzaad geweekt in water of yoghurt, chiazaad, havermout, volkoren producten, zoals brood, pasta, zilvervliesrijst.
Amandelen en walnoten, kikkererwten, linzen en bonen zijn allemaal goed voor de darmflora en stoelgang.
🥛Drink genoeg water bij vezels, anders kunnen ze juist verstoppend werken!
Stoppen met roken kan je darmen stilleggen. Gelukkig kun je ze een handje helpen.
4. Blijf in beweging
Beweging stimuleert de darmwerking. Maak dagelijks een wandeling, fiets een stukje of doe wat rek- en strekoefeningen. Vooral een ochtendwandeling werkt goed om je spijsvertering op gang te brengen. Gelijk een mooie nieuwe gewoonte: in plaats van koffie met een sigaret, neem je nu een kruidentheetje en loop je een blokje om. Denk maar aan de ‘als… dan-methode’. Hopelijk kun je daarna:
5. Hurkend poepen
Ga naar de wc als je moet en stel het niet uit. Gebruik een krukje onder je voeten zodat je benen in een soort hurkstand komen te staan (knieën boven je heupen). Op deze manier ontspant de spier die als je gewoon zit, de darm gedeeltelijk afklemt. Je kunt ook je voeten iets omhoog voor je tegen de muur plaatsen, dan ontstaat dezelfde houding.
6. Vermijd verstoppende voeding
Bepaalde voedingsmiddelen kunnen de darmwerking juist vertragen. Pas op met:
– Witte rijst, witte pasta wit brood
– Veel kaas en zuivelproducten
– Bewerkte voedingsmiddelen, zoals fastfood, koekjes en gebak
7. Ontspan en verminder stress
Je bent gestopt met roken… zou het kunnen zijn dat je wat meer gestrest bent dan normaal? Stomme vraag natuurlijk! 😩
Stress kan je darmen verkrampen en de boel stilleggen. Probeer stress te verminderen door ademhalingsoefeningen, meditatie of een warm bad. Ga wandelen, sporten of dansen. Een goed moment om eens stil te staan bij wat je leuk vindt om te doen. Roken neemt veel tijd in beslag, nu ontstaat ruimte om die tijd te besteden aan iets anders.
Neem even de tijd en stel je zelf de vraag: waar heb ik NU behoefte aan? Wees lief voor jezelf…
Gun je darmen even de tijd om te wennen
Wees geduldig met je lichaam. Je darmen moeten zich aanpassen aan een leven zonder nicotine. Meestal herstelt je stoelgang zich binnen een paar weken.
Heb je bovenstaande tips al geprobeerd en blijf je langer dan 2 weken last houden van ernstige obstipatie en/of heb je pijn? Neem dan even contact op met je huisarts.
Obstipatie door stoppen met roken is een heel vervelend probleem, maar in feite een goed teken: je lichaam is zich aan het herstellen.
Ondersteuning bij stoppen-met-roken
Heb je vragen? Ik ben er om ze te beantwoorden: 06 13 04 98 13

Lotty Rothuizen
Tekstschrijver, wandelcoach en stopcoach. Vreemde combi? Voor mij niet!
Ik hoop dat ik jouw nieuwe maatje ben op moeilijke stop-momenten en dat je na 3 maanden zegt:
Yes, I did it! 💪
06-13 04 98 13 | [email protected] | Padakker 36, 4824SR, Breda
BTW-id: NL001649116B96 | KvK 20169938 | NL59 KNAB 0405 1796 77