Kennisbank SMR: veelgestelde vragen
Wat is de beste manier om te stoppen met roken?
Er is geen eenduidige manier die voor iedereen werkt, omdat stoppen met roken vaak sterk samenhangt met persoonlijke gewoontes, motivatie en sociale context. Veel mensen hebben baat bij een coach omdat een coach kan helpen met inzicht in je specifieke rookpatroon en de onderliggende redenen om te roken.
Effectieve methoden om te stoppen bestaan vaak uit een combinatie van gedragsverandering, motivatie en het eventueel gebruik van hulpmiddelen, zoals nicotinevervangers of medicatie. Coaching kan deze methoden personaliseren, wat de kans op succes vergroot.
Helpt een coach bij stoppen met roken?
Absoluut, ik bied persoonlijke begeleiding en ik ondersteun je in het ontwikkelen van nieuwe, gezondere gewoontes die het roken vervangen. Een coach helpt niet alleen bij het voorbereiden van een plan om te stoppen, maar biedt ook technieken om om te gaan met trek, stress en triggers die het verlangen naar een sigaret kunnen opwekken.
Daarnaast zorgt coaching voor regelmatige momenten van reflectie, waarin successen en tegenslagen worden besproken en aangepaste strategieën worden geïntroduceerd.
Hoelang duurt het om van roken af te komen?
Hoewel de lichamelijke behoefte aan nicotine na een paar weken afneemt, kan het mentale verlangen veel langer duren. Gedragsveranderingen, zoals stoppen met roken, worden meestal binnen 3 tot 6 maanden verankerd, en dat is waar een coach vaak het verschil kan maken.
Met een plan van 3 maanden kan de basis gelegd worden voor een blijvend rookvrij leven, maar na deze periode blijft motivatie en soms nazorg belangrijk om terugval te voorkomen. Daarom neem ik na 6 maanden en 12 maanden na de stopdatum nog een keer contact met je op. Mocht je het niet hebben gered, dan kijken we samen of je de draad weer kunt oppakken.
Wat kost een stoppen-met-roken coach?
De kosten van coaching kunnen sterk variëren afhankelijk van de intensiteit van het programma en de ervaring van de coach. Zorgverzekeraars vergoeden de kosten voor een stoppen-met-roken programma, omdat het bewezen effectief is en de gezondheidszorg op de lange termijn kosten bespaart. Een programma is een investering in gezondheid en levenskwaliteit, wat voor veel mensen de kosten ruimschoots waard is.
De coach moet dan wel aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen en bijvoorbeeld in het stoppen met roken register geregistreerd staan. Ik sta uiteraard ingeschreven in het register van Kabiz.
Wat kost een stoppen-met-roken coach?
De kosten van coaching kunnen sterk variëren afhankelijk van de intensiteit van het programma en de ervaring van de coach. Zorgverzekeraars vergoeden de kosten voor een stoppen-met-roken programma, omdat het bewezen effectief is en de gezondheidszorg op de lange termijn kosten bespaart. Een programma is een investering in gezondheid en levenskwaliteit, wat voor veel mensen de kosten ruimschoots waard is.
De coach moet dan wel aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen en bijvoorbeeld in het stoppen met roken register geregistreerd staan. Ik sta geregistreerd in het register bij Kabiz.
Wat houdt een stoppen-met-roken programma in?
Het stoppen-met-roken programma bestaat uit 6 sessies waarin ik je helpt met het identificeren van triggers, motivatie opbouwen en strategieën biedt voor moeilijke momenten.
Dit programma helpt ook met het ontwikkelen van een rookvrij zelfbeeld en biedt structurele steun tijdens momenten van trek of terugval. Er wordt gebruik gemaakt van bewezen technieken zoals gedragsverandering, mindfulness en reflectie om de kans op blijvende verandering te vergroten.
Ook kan ik eventueel ondersteunende middelen aanraden, die ervoor zorgen dat ontwenningsverschijnselen worden onderdrukt.
Hoe effectief is coaching bij stoppen met roken?
Onderzoek toont aan dat coaching de kans op blijvend stoppen met roken vergroot met 4 keer. De persoonlijke ondersteuning, gestructureerde aanpak en de verantwoordelijkheid die een coach biedt, zijn sterke factoren die helpen om mensen langdurig rookvrij te houden. In vergelijking met het alleen proberen te stoppen, biedt coaching een veel hogere succesratio.
Wat zijn de voordelen van stoppen met roken?
Stoppen met roken verbetert direct de gezondheid, omdat het lichaam begint met herstel. Binnen 20 minuten dalen bloeddruk en hartslag, na 24 uur vermindert het risico op hartaanvallen, en na een paar weken verbeteren longfunctie en energieniveau. Op lange termijn worden risico’s op ernstige ziekten, zoals kanker en hart- en vaatziekten, sterk verlaagd. Daarnaast gaat je huid er beter uitzien, krijg je een betere adem en vermindert de stress doordat het lichaam niet langer afhankelijk is van nicotine.
Hoe kan ik de drang om te roken beheersen?
Drang om te roken kan sterk zijn, vooral in de eerste weken. Coaches leren technieken zoals bewust ademhalen, visualisatie, het vervangen van de hand-tot-mond-gewoonte door iets anders (zoals water drinken of een gezonde snack), en het herkennen van de trek als een tijdelijk gevoel dat vaak in golven komt en gaat.
Je krijgt van mij ook een werkboekje met tips en opdrachten om meer inzicht te krijgen in je eigen gedrag.
Is online stoppen met roken begeleiding effectief?
Online begeleiding is net zo effectief als coaching op locatie. Het programma en de begeleiding zijn precies hetzelfde.
Vaak wordt gekozen voor online coaching vanwege praktische redenen:
– Maximale flexibiliteit: vanuit huis, je werkplek of een hotel.
– Geen gedoe met parkeren, oppas regelen of door de regen op de fiets.
– Makkelijk in te passen in je agenda, dus geen excuses meer. 😉
– Ook in de avonduren
Waarom is het zo moeilijk om te stoppen met roken?
Roken veroorzaakt zowel een fysieke afhankelijkheid van nicotine als een psychologische afhankelijkheid door routines en emoties. Nicotine verandert de chemie in je hersenen, waardoor het een belonend effect heeft. Hierdoor wordt roken al snel een automatische reactie op stress, verveling of andere triggers. Coaching richt zich op het doorbreken van deze afhankelijkheid door een bewuste omgang met triggers en het ontwikkelen van gezondere alternatieven.
Kan ik zonder hulpmiddelen stoppen met roken?
Het is mogelijk, maar niet altijd noodzakelijk. Voor sommige mensen werken nicotinevervangers of medicijnen als tijdelijke steun om ontwenningsverschijnselen te verlichten. Ik help je te bepalen of dit passend is in jouw situatie en ik ondersteun je in het ontwikkelen van methoden om op een natuurlijke manier trek en ontwenningsverschijnselen te beheersen.
Hulpmiddelen werken het beste in combinatie met persoonlijke begeleiding.
Alleen dan krijg je hulpmiddelen vergoed van de zorgverzekering. Wil je geen begeleiding maar wél hulpmiddelen? Dan kun je de medicijnen op eigen kosten bij je huisarts op recept vragen en de hulpmiddelen bij apotheek of drogist kopen.
Krijg ik ontwenningsverschijnselen van stoppen met roken?
Ja, ontwenningsverschijnselen zoals prikkelbaarheid, slapeloosheid, en meer trek komen vaak voor. Dit is een reactie van het lichaam op het herstel en de afwezigheid van nicotine. Coaching helpt om deze bijwerkingen te beheersen en gezond te reageren op stemmingswisselingen door afleiding, routineaanpassing en mindfulness.
Hoe bereid ik me voor op het stoppen met roken?
Voorbereiding is cruciaal voor succes. Ik help je met het vaststellen van een stopdatum, het verwijderen van sigaretten en rokerige omgevingen uit je leven, en met het ontwikkelen van een ‘actieve niet-roker’ mindset. Samen bepaal je situaties die moeilijk kunnen zijn en bereid je je voor met praktische oplossingen.
Wat zijn de voordelen van persoonlijke 1-op-1 begeleiding?
Persoonlijke begeleiding biedt een programma dat volledig is afgestemd op jouw gewoontes, behoeften en levensstijl. Met 1-op-1 begeleiding krijg je directe en specifieke feedback, wat cruciaal is voor het aanpassen van je plan wanneer nodig, en je hebt altijd iemand om op terug te vallen tijdens lastige momenten.
Hoe houd ik de motivatie vast om te stoppen met roken?
Motivatie wordt niet alleen gevoed door wilskracht, maar ook door inzicht in de voordelen van stoppen. Een coach helpt je je doelen voor ogen te houden en werkt met je aan motivatie-oefeningen, zoals het visualiseren van een rookvrije toekomst en het bijhouden van je voortgang. Dit zorgt ervoor dat de voordelen voorop blijven staan, zelfs tijdens moeilijke momenten.
Hoelang blijven ontwenningsverschijnselen duren?
Meestal zijn ontwenningsverschijnselen het sterkst in de eerste drie weken en nemen ze daarna af. De duur en intensiteit verschillen per persoon. Door met een coach te werken, leer je om te gaan met deze signalen van het lichaam zonder terug te grijpen naar roken.
Is er een verschil tussen online en offline coaching?
Offline coaching biedt een fysieke aanwezigheid die sommige mensen prettig vinden, terwijl online coaching meer flexibiliteit biedt. Beide methoden kunnen even effectief zijn, afhankelijk van jouw voorkeur en beschikbaarheid.
Maar de inhoud van het programma is precies hetzelfde.
Wat moet ik doen als ik een terugval heb?
Rook je – ondanks je voornemens – toch een sigaret? Dan noem ik dat geen terugval. Het is vaak een onderdeel van het leerproces. Probeer meteen de dag erna weer verder te gaan waar je was gebleven. Je mag mij altijd een berichtje sturen als je even extra steun of advies nodig hebt. Ik ben er om je goed voor te bereiden maar ook voor de moeilijke momenten.
Daarna gaan we analyseren wat er is gebeurd, om inzicht te krijgen in je kwetsbaarheden, en je motivatie te herpakken. Samen werken we aan een strategie om sterker terug te komen en dezelfde valkuilen te vermijden.
Maak het niet zwaarder dan het is: fietsen kon je waarschijnlijk ook niet in één keer.
Zijn er alternatieve methoden voor stoppen met roken?
Ja, methoden zoals hypnose, acupunctuur en mindfulness kunnen voor sommigen effectief zijn. Je kunt dit ook als aanvulling naast mijn begeleiding doen, als je dat wil. Het wordt alleen niet vergoed vanuit de basisverzekering omdat het niet bewezen effectief is.
Wanneer kan ik resultaat verwachten van het programma?
Waarschijnlijk wordt er al iets bij je in werking gezet op het moment dat je je hebt aangemeld voor het stoppen-met-roken programma. Je begint al te zoeken naar je eigen motivatie. Je wordt geconfronteerd met je angst en weerstand.
Als het goed is, wordt je motivatie door de intake versterkt. Daarna volgt de stopdatum en begin je aan een reis. Die reis verloopt voor iedereen anders, maar de meeste mensen krijgen te maken met een kort lontje, cravings en onrust.
Veel mensen voelen al binnen enkele weken een verschil in hun rookgedrag en de intensiteit van hun trek. Tegen het einde van een 3-maandenprogramma hebben ze doorgaans een stevig fundament gelegd om rookvrij te blijven en voelen ze zich mentaal sterker om verleidingen te weerstaan.
Wat moet ik doen bij een sterk verlangen om te roken?
Waar de meeste mensen het meest tegenop zien, is de ‘zucht’ of ‘cravings’. Dat zijn de momenten waarop de zin om te roken je als het ware overspoeld. Je hebt het gevoel dat er niets anders is dan die ‘zin’.
Je kunt je niet concentreren, denkt er steeds aan en je wil het gevoel wegduwen om er maar niet aan toe te geven.
Je kunt craving zien als een grote golf die op je afkomt. Laat maar komen. Het wordt even heftig, maar al snel is de golf over zijn hoogtepunt heen en ebt weer weg. Cravings duren tussen de 10 seconden en 10 minuten. Ze horen erbij. Tip: heb je een craving? Begin dan met tellen en kijk zelf hoe lag het duurt.
Het is normaal om, zelfs weken na het stoppen, een sterke drang te voelen. Deze drang duurt meestal slechts enkele minuten. Een effectieve techniek is de “4 D’s”:
– Diep ademhalen
– Drinken (water)
– Doorbreken (door afleiding te zoeken)
– Denk aan de voordelen van stoppen.
Tijdens de coaching werken we aan meer manieren van persoonlijke afleidingen en methoden om de trek te doorstaan en uiteindelijk te verminderen.
Waarom stoppen veel mensen weer met roken na een paar weken?
Stoppen met roken is een proces, zeg ik altijd. Je gaat dan ook door verschillende fases heen. De eerste weken zijn spannend en brengen je uit balans. Maar je kunt ook heel trots zijn omdat je het toch maar mooi doet!
Na een paar weken is ‘het nieuwe’ er een beetje vanaf. Angst maakt plaats voor verveling. Je motivatie kan naar de achtergrond verdwijnen. Je gaat weer naar etentjes, borrels of feestjes die je tot nu toe vermeed.
Ineens mis je je sigaret. Lijkt alles ongezellig. Gaan je gedachten met je aan de haal.
Omdat deze momenten vroeg of laat zeker gaan komen, is het een belangrijk onderdeel van de coaching: hoe ga je om met druk, twijfel en verminderde motivatie. We brengen jouw valkuilen in kaart zodat je eromheen kan lopen in plaats van invallen.
Kan ik minderen in plaats van helemaal stoppen?
Minderen kan een goede eerste stap zijn, maar het blijkt vaak moeilijk om bij verminderd roken te blijven zonder uiteindelijk weer volledig te gaan roken. Het doel van de coaching is om niet alleen de fysieke behoefte aan nicotine te elimineren, maar ook de mentale afhankelijkheid. Veel mensen vinden dat geheel stoppen uiteindelijk makkelijker is dan continu te blijven minderen.
Hoe kan ik omgaan met stress zonder te roken?
Roken wordt vaak gebruikt als coping-mechanisme bij stress, maar er zijn effectievere manieren om stress te beheersen.
Als je rookt, loop je eigenlijk steeds even weg van je gevoelens. Nu moet je leren omgaan met wat je voelt. Niet weglopen, maar erbij blijven.
Ik leer je om te gaan met stress door middel van ademhalingstechnieken, mindfulness-oefeningen en andere strategieën zoals beweging en visualisatie om je kalmte te bewaren zonder te roken.
Ik ben bang dat ik in gewicht aankom als ik stop met roken
Nicotine heeft op 2 manieren invloed op je stofwisseling. Het zorgt ervoor dat de stofwisseling versnelt. Hierdoor wordt je energieverbruik verhoogd.
Daarnaast onderdrukt nicotine de eetlust en het hongergevoel. Die 2 factoren zorgen ervoor dat een roker gemiddeld 4 kg lichter is dan een niet-roker.
Als je vervolgens stopt met roken wordt de stofwisseling weer wat langzamer. Als je hetzelfde blijft eten als ervoor, is de kans groot dat je aankomt. Hou rekening met 2 à 3 kilo.
Vaak zie je dat mensen meer gaan eten en snoepen, omdat je brein op zoek gaat naar een andere dopamineshot, nu die niet meer van de nicotine komt. Ook kan het zij dat je meer zin krijgt in alcohol.
Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je van de ene slechte gewoonte in de andere vervalt. Maar vraag je af of je echt zo streng moet zijn voor jezelf. Het belangrijkste is nu dat je een rookvrij leven hebt. Je mag jezelf best af en toe iets extra’s gunnen. Die paar kilootjes gaan er volgend jaar wel vanaf. Niet-roken is nu je prioriteit!
Waarom krijg ik zo'n slecht humeur na het stoppen met roken?
Tijdens het stoppen kan de afwezigheid van nicotine zorgen voor stemmingswisselingen en prikkelbaarheid. Dit komt doordat nicotine de aanmaak van dopamine tijdelijk verhoogt, wat de hersenen missen zodra je stopt.
Dit effect is tijdelijk, en ik kan je ondersteunen met technieken om je stemming op peil te houden en gezonde bronnen van dopamine te vinden, zoals bewegen of activiteiten waar je plezier in hebt.
Hoe kan ik omgaan met sociale druk om te roken?
Sociale druk is een van de grootste obstakels bij stoppen. Een partner die nog rookt, vrienden die buiten blijven hangen in een groepje… druk van anderen kan heel vervelend zijn.
Ik help je met strategieën om ‘nee’ te zeggen, zonder dat je het gevoel hebt iets te missen. Dit kan variëren van het vinden van rookvrije alternatieven tot het leren herkennen van risicosituaties en van tevoren een reactie bedenken.
Heeft stoppen met roken invloed op mijn slaappatroon?
Ja, het stoppen met nicotine kan je slaap tijdelijk verstoren omdat je lichaam zich aanpast aan het ontbreken van deze stimulant.
Ik kan je helpen met slaapbevorderende technieken, zoals een avondroutine en het vermijden van stimulerende middelen, om je slaapkwaliteit te verbeteren.
Kan stoppen met roken mijn energie verhogen?
Ja, binnen enkele weken merken veel mensen een toename in hun energieniveau doordat de bloedsomloop en longfunctie verbeteren. Ook wordt de algehele vermoeidheid die door nicotine wordt veroorzaakt verminderd, en de longen beginnen zich te herstellen, wat leidt tot meer uithoudingsvermogen.
Wat is het effect van stoppen met roken op mijn immuunsysteem?
Roken onderdrukt het immuunsysteem en maakt je vatbaarder voor infecties. Na het stoppen herstelt het immuunsysteem zich en neemt je weerstand tegen verkoudheden, griep en andere ziekten toe. Dit betekent ook dat het lichaam beter in staat is om zich te weren tegen toekomstige gezondheidsproblemen.
Hoe kan ik mijn vooruitgang bijhouden?
Het bijhouden van je rookvrije dagen en de voordelen die je ervaart, zoals meer energie en besparing, helpt enorm bij de motivatie. Je kunt zelf een dagboek of app gebruiken waarin je je voortgang kunt bijhouden en je kunt herinneren aan de voordelen.
Ook krijg je van mij een werkboekje waarin je een voor- en nadelen balans maakt. Dit maakt het proces tastbaar en geeft je het gevoel echt vooruitgang te maken.
Wat moet ik doen als ik droom over roken?
Dromen over roken komt vaak voor tijdens het afkickproces en is een teken dat je hersenen bezig zijn met verwerking. Zie deze dromen niet als een terugval, maar als een onderdeel van het afkicken. Door deze dromen te bespreken, worden ze minder belastend en kun je je focus behouden.
Kan je sigaretten vervangen door nicotinevervangers helpen?
Hoewel nicotinevervangers zoals pleisters of kauwgom kunnen helpen om het afkickproces te vergemakkelijken, is het wel de bedoeling om uiteindelijk volledig nicotinevrij te worden. Ik help je met een afbouwplan dat je de vrijheid geeft om op eigen tempo van de nicotine af te komen zonder terugval in rookgedrag.
Is het normaal om symptomen van depressie te ervaren na het stoppen?
Het komt soms voor dat mensen zich tijdelijk somber voelen door het verlies van nicotine, een stof die een kortstondige dopamineboost geeft. Deze gevoelens nemen meestal af na een paar weken. Weet je van eerdere stoppogingen dat je last krijgt van sombere gevoelens? Dan kun je overwegen ter ondersteuning bij het stoppen medicatie (zoals Zyban) te gebruiken. De werkzame stof in Zyban is bupropion. Deze stof vermindert de behoefte om te roken, verbetert je stemming en maakt je rustig.
Hoe snel herstelt mijn lichaam na het stoppen met roken?
20 MINUTEN
20 minuten na het stoppen met roken zullen je hartslag en bloeddruk dalen.
48 UUR
Na 48 uur beginnen je reuk en smaak te verbeteren. Hierdoor zul je snel meer kunnen genieten van de heerlijke smaken en geuren die de wereld te bieden heeft.
2 WEKEN
Na 2 weken zal je bloedcirculatie verbeteren. Een verslechterde bloedcirculatie kan bijvoorbeeld zorgen voor pijnlijke of gezwollen enkels, voeten en benen.
3 WEKEN
Na 3 weken zijn de meeste ontwenningsverschijnselen voorbij. Dit betekent niet dat je geen zin meer zult hebben in een sigaret, maar wel dat je lichaam gewend is aan een leven zonder nicotine.
1 MAAND
1 maand na het stoppen met roken zul je merken dat je conditie beter is. Traplopen zal bijvoorbeeld een stuk makkelijker zijn.
2-3 MAANDEN
Na 2-3 maanden zal je vruchtbaarder zijn dan toen je nog wel rookte. Roken kan er namelijk voor zorgen dat je minder vruchtbaar bent.
3-9 MAANDEN
3-9 maanden na het stoppen met roken zullen klachten zoals hoesten, piepen en benauwdheidverdwijnen.
1 JAAR
Roken zorgt voor een verhoogde kans op een hartaanval. 3-12 maanden nadat je stopt met roken zal de verhoogde kans op een hartaanval gehalveerd zijn.
5 JAAR
Wanneer je stopt met roken zal je na 5 jaar evenveel kans hebben op een beroerte als een niet-roker.
10 JAAR
10 jaar nadat je stopt met roken zal de verhoogde kans op longkanker gehalveerd zijn.
15 JAAR
Als laatste zul je 15 jaar na het stoppen met roken dezelfde kans op hart- en vaatziekten hebben als een niet-roker.
Is het normaal om geheugenproblemen of concentratieproblemen te ervaren na het stoppen?
Tijdens de eerste dagen kan nicotineontwenning leiden tot verminderde concentratie en geheugenproblemen. Dit herstelt zich meestal snel, omdat het lichaam zich aanpast aan de afwezigheid van nicotine. Een coach helpt je met cognitieve oefeningen en tips om focus te behouden, zoals mindfulness en het opsplitsen van taken.
Is stoppen met roken anders voor mannen dan voor vrouwen?
Vrouwen ervaren soms sterkere cravings en hebben vaak andere triggers dan mannen.
“Zij doen net zoveel stoppogingen, maar vallen veel vaker terug dan mannen. Dat heeft niet zozeer met wilskracht te maken maar met het feit dat vrouwen vaak om een andere reden roken dan mannen, zegt huisarts Hedwig Vos, tevens onderzoeker aan het Leiden UMC. “Bij mannen draait het meer om de verslaving aan nicotine. Vrouwen zijn evengoed verslaafd maar bij hen speelt de emotionele beloning een grotere rol. Zij steken een sigaret op om zich beter te voelen, om stress, angst of somberheid te verdrijven.”
Een interessant artikel hierover vind je hier:
ttps://www.trouw.nl/zorg/waarom-is-stoppen-met-roken-voor-vrouwen-moeilijker-dan-voor-mannen~bba844c2e/?referrer=https://www.google.nl/
Wat is het effect van stoppen met roken op je huid?
- Stoppen roken heeft een positief effect op de conditie en de uitstraling van de huid.
- De doorbloeding van de huid verbetert, waardoor de teint frisser en gezonder wordt.
- Minder oneffenheden.
- De aanmaak van collageen en elastine herstelt zich, wat rimpels vermindert en de huid steviger maakt.
- Wallen en donkere kringen rond de ogen nemen af.
Ondersteuning bij stoppen-met-roken
Heb je vragen? Ik ben er om ze te beantwoorden: 06 13 04 98 13
Lotty Rothuizen
Tekstschrijver, wandelcoach en stopcoach. Vreemde combi? Voor mij niet!
Ik hoop dat ik jouw nieuwe maatje ben op moeilijke stop-momenten en dat je na 3 maanden zegt:
Yes, I did it! 💪
06-13 04 98 13 | [email protected] | Padakker 36, 4824SR, Breda
BTW-id: NL001649116B96 | KvK 20169938 | NL59 KNAB 0405 1796 77