Selecteer een pagina
Leestijd: 4 minuten

Stoppen met roken is een grote stap, en professionele begeleiding kan het verschil maken tussen succes en een terugval. Sommige mensen worden door hun (huis)arts of het ziekenhuis doorverwezen en maken zelf geen bewuste keuze voor een begeleider.

Maar misschien ben je hier omdat je zoekende bent? Dan helpt dit artikel je vast bij het maken van een keuze die bij jou past.

POH of SMR-coach?

Stoppen met roken heeft de grootste kans van slagen als je wordt begeleid door iemand die daarin is gespecialiseerd. Eventueel ondersteund met nicotinevervangende middelen of medicijnen. Je krijgt die middelen alléén vergoed als je er ook stoppen-met-rokenprogramma bij volgt. Die combinatie is bewezen effectief.

Je kunt dan kiezen tussen begeleiding bij een stoppen-met-roken (SMR)-coach of een praktijkondersteuner (POH) in de huisartsenpraktijk.

Wat is een SMR-coach?

Een stoppen-met-roken coach is een specialist die zich volledig richt op het begeleiden van mensen die willen stoppen met roken. Deze coaches hebben een uitgebreide training gevolgd, hebben specifieke kennis en gebruiken bewezen methodes die speciaal ontwikkeld zijn om rokers te helpen hun verslaving te overwinnen.

Een praktijkondersteuner (POH) daarentegen is vaak generalistisch opgeleid en ondersteunt de huisarts bij allerlei gezondheidsproblemen, zoals diabetes, hart- en vaatziekten en psychische klachten. Stoppen met roken is slechts een van de vele onderwerpen waar de POH zich mee bezighoudt.

Waarom kiezen voor een SMR-coach?

Specialisatie en expertise

Als SMR-coach richt ik me volledig op stoppen met roken en ik heb diepgaande kennis over nicotineverslaving, gedragsverandering en de uitdagingen van het stoppen. Mijn gespecialiseerde aanpak zorgt ervoor dat de begeleiding helemaal aansluit bij jouw behoeften en problemen. Bovendien zorg ik dat ik up-to-date ben door regelmatige bijscholing.

In tegenstelling tot een POH, die vaak een brede maar oppervlakkige kennis heeft, kan een SMR-coach meer persoonlijke aandacht geven en specifieke strategieën toepassen die hun effectiviteit hebben bewezen.

Individuele begeleiding op maat

SMR-coaches bieden begeleiding die volledig op jou is afgestemd. Ze houden rekening met jouw rookgedrag, motivatie en persoonlijke obstakels. Dit maatwerk kan cruciaal zijn voor een succesvolle stoppoging.

Een POH werkt vaak binnen de kaders van een standaardprogramma en heeft minder tijd om diep in te gaan op jouw persoonlijke situatie. Hierdoor kan de begeleiding minder effectief zijn.

3. Meer tijd en focus

Als SMR-coach heb ik vaak (veel) meer tijd per sessie en kan ik me volledig concentreren op jouw traject. Ik krek 45 minuten uit voor een intake en voor de volgende sessies steeds 30 minuten. Ik begeleid 5 dagen in de week stoppers en als het écht nodig is, ben ik zelfs via Whatsapp bereikbaar in ‘noodgevallen’.

Dit in tegenstelling tot een POH, die vaak een volle agenda heeft en veel verschillende taken moet combineren. Laat staan dat je een POH tussendoor rechtstreeks kunt benaderen. Het resultaat is dat een SMR-coach meer ruimte heeft om jouw voortgang te monitoren en je intensief te begeleiden.

Aanvullende technieken en methodes

SMR-coaches maken gebruik van een breed scala aan methodieken, zoals:

  • Motiverende gespreksvoering
  • Cognitieve gedragstherapie
  • Ademhalingstechnieken en stressmanagement

Hoewel een POH sommige van deze technieken kan toepassen, is een SMR-coach hierin vaak beter getraind en kan hij of zij methodes toepassen die specifiek zijn ontwikkeld voor stoppen met roken. 
Een POH heeft weer als voordeel dat zij/hij in jouw medische dossier kan kijken naar jouw medische geschiedenis. Dat is belangrijk als je wil stoppen met behulp van medicatie. Weet dan dat de recepten die ik uitschrijf, altijd eerst nog langs jouw huisarts gaan. Zo kan die bepalen of je de medicatie zonder problemen kunt nemen.

5. Meer succes op lange termijn

Onderzoek laat zien dat gespecialiseerde begeleiding door een SMR-coach vaak tot betere resultaten leidt dan begeleiding door een POH. Dit komt door de combinatie van expertise, maatwerk en intensievere begeleiding. Het vergroot de kans dat je niet alleen stopt, maar ook rookvrij blijft.

Voor wie is een SMR-coach de beste keuze?

Een SMR-coach is vooral aan te raden als je:

  • Al meerdere pogingen hebt gedaan om te stoppen en meer intensieve begeleiding nodig hebt.
  • Extra ondersteuning wil bij het omgaan met triggers of stressvolle situaties.
  • Een plan wil dat volledig is afgestemd op jouw situatie en uitdagingen.
  • Als je niet zomaar wat wil proberen, maar er echt voor wil gaan en je wil committeren aan ‘stoppen’. Want stoppen is een werkwoord!

Conclusie? Hoewel een praktijkondersteuner een goede optie kan zijn, biedt een stoppen-met-roken coach vaak meer toegevoegde waarde dankzij de gespecialiseerde kennis, persoonlijke begeleiding en intensieve aanpak.

Maar ja, als ik dat zeg, klink ik wel heel erg als ‘Wij van WC-eend adviseren… WC-eend’ 😂 Wil je het zelf beoordelen? Plan dan een intake in!

Ondersteuning bij stoppen-met-roken

Heb je vragen? Ik ben er om ze te beantwoorden: 06 13 04 98 13

Lotty Rothuizen

Lotty Rothuizen

Tekstschrijver, wandelcoach en stopcoach. Vreemde combi? Voor mij niet!
Ik hoop dat ik jouw nieuwe maatje ben op moeilijke stop-momenten en dat je na 3 maanden zegt:

Yes, I did it! 💪


06-13 04 98 13 | [email protected] | Padakker 36, 4824SR, Breda
BTW-id: NL001649116B96 | KvK 20169938 | NL59 KNAB 0405 1796 77