Selecteer een pagina
Leestijd: 4 minuten

Wakker worden, snel uit bed. Een espressootje met een sigaret. Héérlijk vond ik dat. En de meeste rokers vinden dat allereerste sigaretje zalig.

Niet zo gek, als je weet dat je tijdens je slaap eigenlijk bent begonnen met ‘afkicken’. Zeker zes uur is er geen nicotine naar je brein gestuurd. Stel je voor dat je overdag zes uur niet zou roken… hoe voel jij je dan? 🥴

Dat eerste sigaretje geeft je dat shotje (die kick) waar je lichaam echt naar verlangt. De nicotine heeft namelijk maar 7 seconden nodig om de nicotinereceptoren in je brein te bereiken.

Meteen daarna voel je rust. Hè, hè, wat lekker. Zo líjkt het alsof je je beter voelt na het roken van een sigaret.

Na een uurtje (of eerder) is dat shotje wel uitgewerkt en neem je er weer één. De rest van de dag ben je bezig de minimale ontwenningsverschijnselen die optreden, steeds op te heffen.

Smaakte die eerste sigaret nog écht lekker; de laatste die ik rookte voor het slapengaan, vond ik oprecht goor. Tegen die tijd had ik een pakje weggewerkt en was ik er wel klaar mee. Toch zei ik standaard: ‘Ik rook er nog eentje en dán ga ik naar bed…’

Het is een eindeloze cirkel waar je in gevangen zit, totdat je besluit eruit te stappen. En eruit stappen betekent: ontwenninsgverschijnselen! 😤😩

Gelukkig zijn er hulpmiddelen om het een stuk makkelijker te maken: nicotinevervangende middelen en stoppen met roken medicatie.

Hoe werken nicotinepleisters?

Nicotinepleisters zijn een vorm van nicotinevervangende middelen (NVM). Ze werken door kleine, gecontroleerde hoeveelheden nicotine via de huid in je bloedbaan te brengen. Dit helpt om de lichamelijke ontwenningsverschijnselen van het stoppen met roken te verminderen.

Als je stopt met roken, ervaart je lichaam een tekort aan nicotine, wat zorgt voor klachten zoals prikkelbaarheid, concentratieproblemen, en een sterk verlangen naar een sigaret. De nicotinepleister voorziet je lichaam van een constante, lage dosis nicotine zonder de schadelijke stoffen die in sigarettenrook zitten, zoals teer en koolmonoxide.

Pleisters komen in verschillende sterktes, afhankelijk van hoeveel je gewend was te roken. Naarmate je lichaam minder afhankelijk wordt van nicotine, kun je overstappen naar een pleister met een lagere dosering totdat je helemaal zonder kunt.

Een groot voordeel van nicotinepleisters is dat ze je helpen om de gewoonte van het roken los te laten. Het nemen van een sigaret is immers een handeling die vaak met bepaalde situaties of emoties wordt geassocieerd. Door nicotinepleisters te gebruiken, kun je die handelingen afleren terwijl je lichaam langzaam afkickt van nicotine.


Die eerste sigaret heft de ontwenningsverschijnselen op die je krijgt na 6 uur niet roken.


 

Hoe werkt stop-medicatie?

Stop-medicatie, zoals varenicline (Champix) of bupropion (Zyban), werkt op een heel andere manier. Deze medicijnen bevatten geen nicotine. In plaats daarvan beïnvloeden ze de chemie in je hersenen om het stoppen met roken gemakkelijker te maken.

Varenicline (Champix)
Dit medicijn werkt op de receptoren in je hersenen die normaal reageren op nicotine. Het vermindert de prettige effecten van nicotine als je toch een sigaret rookt, waardoor roken minder aantrekkelijk wordt. Tegelijkertijd stimuleert het deze receptoren lichtjes, wat helpt om de ontwenningsverschijnselen te verzachten.

Bupropion (Zyban)
Dit medicijn beïnvloedt de neurotransmitters dopamine en noradrenaline, die betrokken zijn bij je stemming en je verlangen naar nicotine. Het helpt om de drang om te roken te verminderen en maakt het eenvoudiger om met het stoppen vol te houden.

Ik mag zelf geen medicijnen voorschrijven, maar als tijdens de intake blijkt dat stop-medicatie voor jou de beste manier is om te stoppen (in combinatie met coaching), dan kan ik jouw huisarts vragen om een recept uit te schrijven. Het kan een goede keuze zijn voor mensen die hevig afhankelijk zijn van nicotine of voor wie andere methoden onvoldoende effect hebben gehad.

Het verschil tussen nicotinepleisters en stop-medicatie

Het belangrijkste verschil zit in hoe ze werken:

Nicotinepleisters bieden je lichaam nog steeds nicotine, maar in een gecontroleerde en veilige dosis. Dit maakt het stoppen fysiek minder zwaar. De pleisters zijn in verschillende sterktes verkrijgbaar. Zo kun je in 3 maanden afbouwen van 21mg naar 7 mg en tenslotte die laatste stap nemen: nul nicotine.
De drang naar nicotine is niet zo sterk en je kunt werken aan het veranderen van gewoontes.

Stop-medicatie bevat geen nicotine en richt zich in plaats daarvan op het verminderen van de drang en de effecten van nicotine op je hersenen. Ze werken vaak positief op je stemming en  en als je toch een sigaret rookt, blijft het beloningsgevoel uit.

Beide methoden kunnen effectief zijn, maar welke het beste bij je past, hangt af van je persoonlijke situatie en voorkeur. Sommige mensen vinden nicotinepleisters prettig omdat ze een duidelijke fysieke gewoonte doorbreken, terwijl anderen baat hebben bij de mentale ondersteuning van medicatie. In veel gevallen kan een combinatie van methoden, zoals nicotinepleisters en begeleiding, het beste resultaat geven.

Ondersteuning bij stoppen-met-roken

Heb je vragen? Ik ben er om ze te beantwoorden: 06 13 04 98 13

Lotty Rothuizen

Lotty Rothuizen

Tekstschrijver, wandelcoach en stopcoach. Vreemde combi? Voor mij niet!
Ik hoop dat ik jouw nieuwe maatje ben op moeilijke stop-momenten en dat je na 3 maanden zegt:

Yes, I did it! 💪


06-13 04 98 13 | [email protected] | Padakker 36, 4824SR, Breda
BTW-id: NL001649116B96 | KvK 20169938 | NL59 KNAB 0405 1796 77