Selecteer een pagina
Leestijd: 4 minuten

Het is nu nog moeilijk voor te stellen dat vroeger altijd en overal gerookt werd. In huis, in bed, in de auto, in de trein. Mijn vader was meester op de lagere school en stond voor de klas met een sigaretje in zijn hand. Bij verjaardagen stonden er – naast de nootjes en chips – glaasjes sigaretten op tafel: met filter voor de dames en zonder filter voor de heren.

Toen ik zelf jaren later zwanger was, stopte ik met roken. Althans… ik rookte 2 sigaretten per dag in etappes op. 😕

Ruim 9 maanden rookte ik amper en tóch begon ik na de bevalling al snel weer meer te roken en uiteraard zat ik al snel weer aan mijn oude level van 1 pakje per dag. Ik vind het confronterend om op te schrijven, maar mijn zoon werd te vroeg geboren én had al snel last van astmatisch klachten. Veel hoesten, snel koorts en benauwd.

Meeroken

Inmiddels was er wel wat meer bekend over ‘meeroken’ en hoe slecht het voor kinderen is, dus we gingen er verantwoord mee om. Dat dachten we.

Als we naar een feestje gingen, waar werd gerookt (en dat was altijd zo), dan zetten we de Maxicosi altijd op de grond, zodat de rook over hem heen ging. Thuis rookten we onder de afzuigkap of in de tuin als mijn zoontje beneden was. Maar zodra hij sliep, rookten we er lustig op los.

Als je verslaafd bent, vind je altijd wel een manier om je gedrag goed te praten – in elk geval voor jezelf. Twintig jaar geleden werd het ontmoedigingsbeleid langzaam uitgerold en hoorden je steeds meer over de gevolgen van roken en meeroken.


Derderangs rook zit bijvoorbeeld aan een stoel, een stuk speelgoed, een speentje of fruit dat in een ruimte ligt waar is gerookt.


 

Toen was nog niet echt bekend hoe slecht derdehands rook is

Derdehands rook verwijst naar de schadelijke stoffen die vrijkomen tijdens het roken en zich vervolgens afzetten op oppervlakken zoals meubels, kleding en andere voorwerpen in de omgeving. Deze stoffen blijven ook achter op de huid, het haar en de kleding van de roker en worden zo verder verspreid. Het gevaar van derdehands rook is dat mensen deze stoffen kunnen aanraken, inademen of zelfs inslikken.

Derdehands rook blijft maanden tot zelfs jaren aanwezig in een ruimte. Mensen kunnen de schadelijke stoffen via de mond of huid binnenkrijgen door contact te maken met voorwerpen die besmet zijn met derdehands rook. Denk bijvoorbeeld aan een stoel, een stuk speelgoed, een speentje of fruit dat in een ruimte ligt waar is gerookt. Vooral kinderen en baby’s lopen hierbij een groter risico omdat zij vaak alles aanraken en in hun mond stoppen.

Derderangs rook dwarrelt naar beneden

Je herkent derdehands rook aan de geur die blijft hangen in een ruimte waar ooit gerookt is. In kamers waar veel gerookt wordt, kan derdehands rook er zelfs voor zorgen dat muren en meubels na verloop van tijd een geelbruine kleur krijgen.

Inmiddels weet ik ook dat het een mega slecht idee was om de Maxicosi op de grond te zetten. Wanneer je in een kamer rookt, verspreidt de sigarettenrook zich door de lucht. De schadelijke stoffen in die rook, zoals teer, nicotine en zware metalen, blijven echter niet in de lucht zweven. In plaats van simpelweg door een open raam naar buiten te waaien, dalen deze stoffen langzaam neer op oppervlakken in de kamer, zoals meubels, vloeren en de Maxicosi…

Mijn zoon is inmiddels 21 en sinds hij niet meer in rokerige ruimtes komt, zijn z’n longen opgeknapt. Hij is gezond en sterk, sport veel. Aan niets is te zien dat hij een laag geboortegewicht had. Daar kan ik heel dankbaar om zijn, maar nu realiseer ik me pas dat we risico’s namen met zíjn gezondheid. Dat het misschien onze schuld was dat we 4 keer per jaar naar de longarts moesten. Ik kan het niet meer terugdraaien, maar misschien geef ik met mijn verhaal jou nét dat zetje dat je nodig hebt.

Heb jij of wil je graag een kind en rook je (nog), maar overweeg je te stoppen? Laat het dan een extra motivatie zijn. Het is niet alleen gezonder voor jou en je kind(eren), maar je bent ook het belangrijkste voorbeeld voor je kind. Stoppen lijkt eng en moeilijk, maar ik ervan overtuigd dat iedereen het kan!

Ondersteuning bij stoppen-met-roken

Heb je vragen? Ik ben er om ze te beantwoorden: 06 13 59 30 44

Lotty Rothuizen

Lotty Rothuizen

Tekstschrijver, wandelcoach en stopcoach. Vreemde combi? Voor mij niet!
Ik hoop dat ik jouw nieuwe maatje ben op moeilijke stop-momenten en dat je na 3 maanden zegt:

Yes, I did it! 💪


06-13 59 30 44 | [email protected] | Padakker 36, 4824SR, Breda
BTW-id: NL001649116B96 | KvK 20169938 | NL59 KNAB 0405 1796 77