Stoppen met roken is een van de beste dingen die je kunt doen voor je gezondheid. Het is niet altijd makkelijk, en daarom worden nicotinevervangende middelen en medicatie volledig vergoed vanuit de basisverzekering.
Bovendien gaat deze vergoeding niet ten koste van je eigen risico. Dit maakt professionele hulp laagdrempelig en vergroot de kans op een rookvrije toekomst. In dit artikel leg ik je uit hoe dit werkt, waarom het effectief is en hoe dit bijdraagt aan lagere zorgkosten op de lange termijn. Dan begrijp je meteen waarom deze kosten worden vergoed!
Wat wordt vergoed?
Als je stopt met roken met hulp van een erkend stoppen-met-rokenprogramma, krijg je verschillende middelen en begeleiding volledig vergoed.
- Nicotinevervangende middelen zoals nicotinepleisters, -kauwgom en -zuigtabletten.
- Medicatie zoals:
– cytistine (Decigatan)
– nortriptyline (Nortrilen)
– varenicline (Champix)
– bupropion (Zyban). - Begeleiding door een huisarts, praktijkondersteuner, SMR-coach of rookstopprogramma’s.
Het vergoeden van deze middelen en begeleiding is onderdeel van een breder (ontmoedigings) beleid om stoppen met roken toegankelijker te maken voor iedereen. Met als uiteindelijk doel: een Rookvrije Generatie in 2035. Ieder kind moet de kans krijgen om volledig rookvrij op te groeien. De ambitie is dat er in 2035 een Rookvrije Generatie is – kinderen die in 2017 geboren zijn, zijn dan 18 jaar. Deze kinderen groeien rookvrij op en gaan zelf niet roken.
De kosten gaan niet van het eigen risico
Sinds 2020 worden stoppen-met-rokenprogramma’s volledig vergoed, zonder dat je eigen risico wordt aangesproken. Dit betekent dat je niet eerst zelf hoeft te betalen voordat de verzekering inspringt. Deze regeling verlaagt de financiële drempel om hulp te zoeken, wat voor veel mensen een doorslaggevende factor is om de stap naar een rookvrij leven te zetten.
Meer succesvolle stoppogingen door vergoeding
Uit cijfers blijkt dat financiële drempels wegnemen een groot effect heeft op het aantal mensen dat stopt met roken:
- 2011: Invoering van de vergoeding leidde tot een daling van 2,9% in het aantal rokers in één jaar.
- 2012: Het tijdelijk schrappen van de vergoeding zorgde voor een stijging van het aantal rokers met 1,2%.
- 2020: In 2019 werd het stoppen-met-rokenprogramma niet vergoed. Er deden toen ongeveer 19.000 mensen mee aan een stoppen-met-rokenprogramma. In 2020 steeg dit aantal flink naar ruim 47.500 deelnemers!
Deze cijfers laten zien hoe belangrijk vergoedingen zijn om mensen te motiveren en ondersteunen bij het stoppen met roken.
Waarom worden SMR-coaching en hulpmiddelen vergoed?
De overheid heeft stoppen met roken hoog op de agenda staan vanwege de gezondheidsvoordelen én de kostenbesparing op de lange termijn. Enkele redenen waarom deze regeling er is:
Gezondheidswinst
Roken verhoogt de kans op ziektes zoals longkanker, hart- en vaatziekten en COPD. Stoppen met roken verlaagt dit risico aanzienlijk.
Lagere zorgkosten
Ziekten door roken zorgen voor hoge kosten in de zorg. Preventie en stoppen met roken verminderen deze kosten op de lange termijn.
Maatschappelijke impact
Een rookvrije samenleving leidt tot minder ziekteverzuim, gezondere leefomstandigheden en betere kwaliteit van leven.
Begeleiding bij stoppen met roken moet voor iedereen toegankelijk zijn.
Wat kun jij doen als je wil stoppen met roken?
Wil je stoppen met roken? Maak gebruik van de ondersteuning die je basisverzekering biedt. Volg deze stappen:
Neem contact met mij op of meld je direct aan
Je kunt mij bellen of mailen om een intake van 45 minuten in te plannen. 06 13 049813 of [email protected]
Begeleiding
Ik begeleid je in 6 sessies, verdeeld over 3 maanden. Tijdens die sessies bespreken we alles waar jij als stopper tegenaan loopt. Je bereid jezelf voor op de valkuilen die er zijn en je vergroot je motivatie om het echt te gaan doen!
Hulpmiddelen op maat
Tijdens de intake kijken we wanneer je wil stoppen (stopdatum 💪) en of je dat wil doen met nicotinevervangende middelen of medicatie. Die kan ik dan meteen voorschrijven. Ze worden bij jou thuis afgeleverd door de Nationale Apotheek en volledig vergoed.
Samen zorgen voor een rookvrije toekomst
Het vergoeden van stoppen-met-rokenprogramma’s is niet alleen goed voor jouw gezondheid, maar ook voor de samenleving. De regeling maakt het eenvoudiger en toegankelijker om hulp te zoeken, waardoor steeds meer mensen succesvol stoppen. Dit betekent op de lange termijn minder zorgkosten, meer gezondheidswinst en een rookvrije toekomst voor iedereen.
Ondersteuning bij stoppen-met-roken
Heb je vragen? Ik ben er om ze te beantwoorden: 06 13 04 98 13
Lotty Rothuizen
Tekstschrijver, wandelcoach en stopcoach. Vreemde combi? Voor mij niet!
Ik hoop dat ik jouw nieuwe maatje ben op moeilijke stop-momenten en dat je na 3 maanden zegt:
Yes, I did it! 💪
06-13 04 98 13 | [email protected] | Padakker 36, 4824SR, Breda
BTW-id: NL001649116B96 | KvK 20169938 | NL59 KNAB 0405 1796 77